Björkaska – hälsoträdet

Björkaska - Kristallkulan vänner

Björkaska har sedan urminnes tider använts som traditionellt finskt folkmedicin,  helt enkelt som ett universal hälsopreparat "huskur" för olika sjukdomar,  Askan blev uppmärksammat på allvar på 50-talet då i Helsingfors för sina positiva hälso egenskaper,  men historian kring björkaskan är äldre än så..

Björken har en lång historia som det nordiska hälsoträdet. Askan har sedan forntiden använts för sina basiska egenskaper.  Redan vikingarna använde trädet som en läkeväxt, man kallade björken för ”bjarka” och man kan finna björken b l a i Bjarkarunan, som ses som en ”hälsoruna” .. Man utövade olika ritualer och ceremonier för att hedra och tacka björken för den helande krafter.  Björkens krafter ansågs stå för förnyelse och att födas på nytt. Den var även bra för skörden och växter genom att den renar och berikar jorden,,  Björkens rotsystem anses symboliserar stabilitet och kontakten med jorden och dess rörelser.
Det sägs även att björken har kontakt med jordens energi och frekvens.

Avkok på björkaska innehåller mängder med mineraler, speciellt kalium, natrium, krom, koppar, kalcium, magnesium, fosfor, zink, järn, mangan och selen.  och antioxidanter, som har skyddande effekt på cellerna från nedbrytning av oxidativ stress , Kalium kan vara skadligt i höga doser,.

Björkaskan blir till genom att man eldar utvalda träd från mineralrika områden i Norra Finland och Canada i stora förbränningsugnar..  värmen återvinner man till skolor, äldreboenden m.m. och man tar varsamt hand om den nyttiga askan.

Inom alternativ medicinen har björken använts länge till olika krämpor och sjukdomar, och även cancer. askan har en pH-balanserande effekt som är bra för kroppen.. En del säger att den hjälper även vid pollenallergi..

I Finland har man gjort en del forskning och t o m misslyckat försök att skapa tablett via ett läkemedelsföretag på björkaskan, Men man har inte lyckats hitta förklaring varför askan har sina helande effekter just i det formatet..

Pertti Arkkos doktorsavhandling vid folkhälsoinstutionen vid Uleåborgs universitet. med rubriken  ”Folkmedicinska metoder mot cancer i norra Finland”. denna tog upp just björkaska och man kom fram till att den visade stora positiva effekter på cancer patienterna som man följde.. 

Den finns att köpa som färdig Björkaska Extrakt eller som Aska för att koka själv..

Dosering: 1–2 msk avkok i ett glas vatten 2–3 gånger dagligen, eller enligt rekommendation på förpackning.
OBS! Drick inte avkoket outspätt. Det är frätande i koncentrerad form..

 

 

Posted in Alternativ medicin.