Drömfångare

 

dream1Traditionen med drömfångare lär härstamma ursprungligen från Ojibway indianer - eller "Chippewa" som de också föredrar att kalla sig själva.. Stammen finns i North Dakota, Minnesota, Wisconsin, Michigan och Ontario i Kanada.. "Chippewa" lär ha använt drömfångare tusentals år och Använt ursprungligen drömfångare hängande som skydd b l a för barn och vid babyns vagga.

Först i början av 70-talet började tillverkningen drömfångare sprida sig bland stammarna, samt man börja tillverka även örhängen liknande drömfångare..

I dag brukar vi ofta ha uppfattningen att de dåliga drömmarna skall fastna i nätet och dom goda drömmarna skall passera igenom till den sovande genom hålet i mitten av drömfångaren. Denna version är dock en modern tolkning av det hela.

Den traditionella ursprungliga drömfångare har inte haft något hål alls eftersom alla drömmar skall fastna i nätet. I vissa fall har man placerat en stor sten i mitten som symboliserar en god ande som vaktar den sovande. Den ursprungliga meningen och traditionen är det inte så många som känner till.. Mera kring ursprungliga historian finns att läs mera här

Här några Videos som beskriver hur man bygger en drömfångare i mera modern stil och native ursprung historia