Aroniabär

Aroniabär för hälsan

Aronia – ett superbäret.

Aronia bär växer på buskar och är hemmahörande ursprungligen i Nordamerika men är även en vanligt förekommande växt i Östasien, Ryssland, Vitryssland, Ukraina och Moldavien, här hemmea i Sverige förknippas Aronia med en populär prydnadsväxt som vi har i våra trädgårdar

Själva aronia bäret kallas även för "svartrönn" och utgörs av flera arter, vi har b l a. Svart aronia, slånaronian, röd aronia , I Sverige är det busken med svarta bär som har det latinka namnet "Aronia melanocarpa" som är populärast.

Aronia har länge används inom alternativ medicin i Europa. Av någon anledning är aronia mindre känd här uppe i Skandinavien, även om vi har dom förekommer i våra trädgårdar.

Denna "blåbärs" liknade mörkblåa kraft bär har en av dom högsta halterna antioxidanter av alla bär och är rik på olika  vitaminer b l a. A, B, C och E-vitamin och järn och mineraler samt andra substanser som har visat sig vara nyttiga för vår hälsa.

Aroniabäret innehåller

-Järn.
-Magnesium.
-Zink.
-Fosfor.
-Jod.
-Kalium.
-Aroniabär stärker skelettet.

 

Aronaibär har visat även goda effekter mot b l a. Cancer, Diabetes, Urinvägsbesvär, Demens, Alzheimer, Parkinson,  Rheumatit.

Hur hittar man aroniabär ?

Aronia kan man finna i både juice och frystorkad form. Men om du har tur så har du det i din trädgård, helt grattis,  ta vara på dessa nyttiga bär! Här hemma i Sverige säljs aronia framförallt som juice och torkade bär ofta via olika hälsokost butiker..

Aroniabär är ett perfekt komplement till frukostgröten, filen, som juice, mellanmål m.m. för att tillsätta
många viktiga mineraler och vitaminer.

 

Länkar:

Aronia Berrynews - mycke info och fakta
aroniaberrynews.com

Aronia info - en bra fördjupande sida om Aronia
aroniainfo.se

FoxNews om Aronias effekt mot cancer
foxnews.com

Posted in Alternativ medicin.